Galéria

A szelídgesztenye szaporítása

A gesztenyét és általában a gyümölcsöket - ha lehet - érdemes magról szaporítani, mert így az egyedek genetikai állománya változatos lesz, ami ellenállóvá teszi az ültetvényt a betegségekkel szemben. A szelídgesztenye nagyon jól szaporítható magról. A magról kelt magoncok közelítőleg 25%-ából lesz jól termő felnőtt fa.

Gesztenyefa telepítés 2018

November elején több mint 100 darab, betegségeknek ellenálló, hibrid és kínai gesztenyemagot vetettünk a gesztenyés hiányzó fáinak helyére Nagybakónakon. A telepítést az elmúlt 5 év tapasztalatai alapján végeztük, és az eddigi kísérletek azt mutatják, hogy minden esély megvan rá, hogy az új fák életképesek és jó termők lesznek. Célunk a Zalai tájra jellemző gesztenyések megmentése.

Kikerült az önkormányzati út a déli-hegyi gesztenyésből

A társadalmi összefogás és az Önkormányzat segítségével végleg sikerült áthelyeztetni az önkormányzati utat a régi helyére: a gesztenyésen kívülre.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park állásfoglalása

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park állást foglalt a déli-hegyi gesztenyés védetté nyilvánításával kapcsolatban, amelyben megerősítik, hogy a beadványban szereplő fák és facsoport helyi védetté nyilvánítása indokolt. Állásfoglalásában megemlíti, hogy a gesztenyések tekintélyt parancsoló fa matuzsálemeikkel Zala megye meghatározó tájképi elemei, turisztikai jelentőséggel.

A gesztenyés növényvilága

A déli-hegyi gesztenyés a szárazabb, kaszált ligeterdőkre jellemző növényvilággal és állatvilággal rendelkezik. Ott jártunkkor lencsevére kaptunk pár jellemző és néhány ritkább és védett fajt is. A gesztenyések megfelelő kezelés mellett ideális körülményeket biztosítanak ritka orchideafajoknak is, mint a csodálatos kardos madársisak.