Elérhetőség

Pőcze Zsolt

A gesztenyés tulajdonosainak és védelmezőinek képviselője

Cím: 8821 Nagybakónak, Magyar utca 5.


Kovács Istvánné

A gesztenyés tulajdonosa

Cím: 8821 Nagybakónak, Kisfaludy utca 36.


Pőcze Dániel

A gesztenyés tulajdonosa


A gesztenyés helye

Cím: 8821 Nagybakónak, 225/10 hrsz. és 282/6 hrsz.

Megközelíthető a Zrínyi Miklós úton.

GPS-koordináták:

46°33'21.6"N 17°01'32.0"E
46.556006, 17.025556

Gesztenyefa telepítés 2018

November elején több mint 100 darab, betegségeknek ellenálló, hibrid és kínai gesztenyemagot vetettünk a gesztenyés hiányzó fáinak helyére Nagybakónakon. A telepítést az elmúlt 5 év tapasztalatai alapján végeztük, és az eddigi kísérletek azt mutatják, hogy minden esély megvan rá, hogy az új fák életképesek és jó termők lesznek. Célunk a Zalai tájra jellemző gesztenyések megmentése.

Kikerült az önkormányzati út a déli-hegyi gesztenyésből

A társadalmi összefogás és az Önkormányzat segítségével végleg sikerült áthelyeztetni az önkormányzati utat a régi helyére: a gesztenyésen kívülre.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park állásfoglalása

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park állást foglalt a déli-hegyi gesztenyés védetté nyilvánításával kapcsolatban, amelyben megerősítik, hogy a beadványban szereplő fák és facsoport helyi védetté nyilvánítása indokolt. Állásfoglalásában megemlíti, hogy a gesztenyések tekintélyt parancsoló fa matuzsálemeikkel Zala megye meghatározó tájképi elemei, turisztikai jelentőséggel.

A gesztenyés növényvilága

A déli-hegyi gesztenyés a szárazabb, kaszált ligeterdőkre jellemző növényvilággal és állatvilággal rendelkezik. Ott jártunkkor lencsevére kaptunk pár jellemző és néhány ritkább és védett fajt is. A gesztenyések megfelelő kezelés mellett ideális körülményeket biztosítanak ritka orchideafajoknak is, mint a csodálatos kardos madársisak.

A gesztenye története

A gesztenye már a történelm előtti időkben elterjedt a kontinensen. A görögök is kedvelték és a rómaiak egyik fontos tápláléka volt. Úgy gondolták, hogy  az ember számára ott vannak meg az optimális feltételek, ahol megél a gesztenye, ezért az egész Római Birodalom területén szakadatlanul telepítették.